Sortir

Ramon Sabatés i Massanell

 

En Ramon Sabatés (Llinàs del Vallès, 1915 - Sant Just Desvern, 2003) és un dels dibuixants ninotaires que porta el seu nom associat a una secció mítica: "Els grans invents del TBO". Aquesta associació "secció - dibuixant" acostuma a ser un dels arguments que garanteixen la perdurança d'ambdós a la memòria dels lectors. Els altres arguments són, naturalment, la qualitat i la connexió que hi pugui haver entre el creador i el públic. En Sabatés reunia tots aquests arguments. La secció per la que se'l recorda especialment no és de la seva creació ni de la seva exclusivitat. Van ser molts els invents estrafolaris que van néixer d'altres mans i els professors Franz de Copenhague també van ser molts germans de la mateixa família. Però va ser sota el llapis d'en Sabatés que la secció va quallar en la seva forma definitiva i va viure, a més, l'etapa més perllongada i contínua.

En Sabatés tenia formació tècnica i científica i unes grans dots de dibuixant, cosa que el feia idoni per als Grans invents del TBO. Però en Sabatés també tenia unes ganes boges de treballar i dibuixà no només per al TBO sinó també per a vàries revistes del grup Bruguera en l'època que Barcelona era el centre de les publicacions infantils i juvenils no només per a l'Estat Espanyol sinó també per a Sud-Amèrica. Fins i tot dibuixà per a editorials estrangeres que feien versions en anglès de les seves obres.

A part de tot això, en Sabatés fou capaç de fer un pas endavant en la actualització dels seus personatges i historietes, incorporant una estètica pròpia dels anys seixanta, setanta i vuitanta del s. XX. Tot això sota l'aparença d'un dibuix correctíssim, molt en l'Escola de Barcelona i sense concessions "lleigistes" o falsament espontànies. Fou, a més, un colorista excel·lent, qualitat que hom pot apreciar en algunes de les seves il·lustracions per a les publicacions menys quotidianes editades a quatricromia.

En aquesta exposició, us oferim alguns dels originals dels Grans invents del TBO i també d'altres treballs que ajuden a completar una idea global sobre la feina professional d'en Ramon Sabatés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Los grandes inventos  de TBO   >>>

 

 

 

 

 

Altres

inventors  >>>

 

 

 

 

Les noies  >>>

 
 

Els veïns del principal   i altres historietes >>>

Les històries

d'animals  >>>

 

 

 

 

Entreteniments>>>

 
  BIOGRAFIA>>>

 

.

 

 

.