Sabatés                                                                   Sortir

Les noies d'en Sabatés

 

 

Uns dels personatges d'en Ramón Sabatés que més s'aparten de la imatge blanca de les historietes de TBO són les noies que prodigà a partir dels anys setanta.  Les revistes d'historietes perseguien el públic infantil que se'ls escapava quan passava a l'edat jovenil, i també un públic adult que mancat de revistes específiques fullejava les que li queien a les mans. A més cal tenir en compte els dibuixos fets per a diaris i revistes dedicats objectivament al públic adult.

Situant-nos socialment després del "maig del 68" francès, després de l'eclosió dels "Beatles" i del moviment d'alliberament femení que recorregué Europa en aquells anys es pot entendre que molts dibuixants i, entre ells, Sabatés creesin uns personatges femenins impossibles només un parell de dècades abans.

Les noies d'en Sabatés són així: joves, modernes, desimboltes, amb vestits i actituds decididament lluny de les que van poblar les revistes fins aleshores.  A més, sovint s'escull de contrapunt una presència masculina pocapena o fins i tot una mica "xaiesca". De la combinació d'ambdues en surt sovint l'acudit o la ironia. No és res més que l'actualització a la segona meitat del s. XX i amb dibuixos d'una de les estratègies clàssiques de la literatura, la "lluita dels sexes".

 

Obra exposada: Tots els originals són executats a tinta xinesa i aquarel·la sobre paper.