Biografia                                                                   Sortir

Antonio Bernal Romero

Neix a l'Hospitalet de Llobregat, un 13 de febrer de 1924. De jove, treballa a la mateixa fàbrica de productes químics on treballava el seu pare però ben aviat s’adona que la seva única i decidida vocació és el dibuix al que dedica totes les estones i esforços possibles. Per això, després dels estudis secundaris i després de la Guerra Civil, empren la llicenciatura de Belles Arts que acaba el 1950, en plena postguerra franquista.

Els primers passos professionals els camina en projectes de publicitat i en la docència que continua durant tota la seva vida laboral. El 1953 s’encarrega de dibuixar Ralph McLane, sota els guions de Ricardo Acedo publicada al suplement de La Prensa de Barcelona. El mateix 1953, el crida l’Editorial Bruguera, principal productora de publicacions il·lustrades per al públic infantil i juvenil. El 1954 hi dibuixa El capitán Robles i, el 1956, Vendaval, el Capitán Invencible, sèrie sota els guions de Víctor Mora i Francisco González Ledesma. Després treballa a les historietes As de Corazones, Celia, Futuro i Historias Selección.

La seva mà és de les més prolífiques de la factoria Bruguera i també de les més destres. Per això, se li encomanen les historietes més destacades com Trueno Color, Jabato Color i El Corsario de Hierro. a més de les col·leccions Héroes, Historias Selección. Dossier Negro, El Coyote o Joyas Literarias Juveniles, entre les més destacades i recordades.

Als anys seixanta, retorna al dibuix de gran format amb una sèrie de cartells per a la publicitat del Britanic Circus I el Circo Continental que eren gestionats per l’empresa germans Amorós Sivestrini.

De tota la seva obra, destaquen les peces destinades a les portades de les revistes. En elles, el color i el format permeten volar la seva imaginació i la seva tècnica. Els celatges, els mars, els paisatges creen una escenografia perfecta gràcies al domini de la perspectiva i el color. Sobre aquests escenaris, la qualitat anatòmica del dibuix dels personatges, dels animals i dels sers fantàstics dóna una vivesa, mobilitat, vigor i suggestió extraordinàries. Aquestes destreses dibuixística i colorística rarament coincideixen en un mateix artista.

Quasi la ratlla dels noranta anys, l'Antonio ha continuat pintant i dibuixant. Ara, tot i no abandonar la realització de portades i caricatures, la seves hores s'han anat decantant cap a l'obra pictòrica lliure de la urgència editorial quotidiana. Per això, a l'actual exposició,  també presentem algunes obres de cavallet de l’Antonio Bernal que mostren aquesta saviesa d’un pintor complet, amb dicció fàcil i agradable tant pel que fa al color com a les formes i la seva ordenació.