Benejam                                                                    Sortir

Melitón Pérez 

En Meliton Pérez és un dels personatges més entranyables que Benejam crea en la seva tasca al TBO i que adquirí periodicitat, de manera que es convertí gairebé en una secció fixa. A diferència de l'Eustaquio Morcillon o la Familia Ulisses, en Melitón Pérez fou sempre una tira còmica en el sentit més clàssic. Quasi sempre foren quatre vinyetes (només en alguns casos foren tres) i la seva disposició fou tant en doble fila de dues  com en una sola fila de quatre però la disposició arquetípica fou la que situava les quatre vinyetes en columna, una sobre l'altra. Un altra característica és l'austeritat del text. En molts casos eren gairebé vinyetes mudes i amb pocs personatges acompanyant el protagonista. Es podria dir que en Meliton Pérez era un "gag" visual resolt de manera intuitiva i quasi màgica. Una historieta de quatre vinyetes és bona o no és res i en Meliton era bona. La mirada del lector podia gairebé d'una ullada recorrer les quatre vinyetes. Per tant, l'efecte de sorpresa o complicitat per la resolució de la historieta havia de ser destacat, no podia ser vanal ni tebi.

 

El personatge és un home baixet i polit que té una imatge realment conservadora de la vida i dels costums, com mostra la seva indumentària amb vestit jaqueta i  barret. Sovint s'ha d'enfrontar a situacions en les que ell aporta la seva solució personal, sigui penjant un quadre a la paret o intentant salvar una persona que s'ofega. Sovint la seva actuació és un reflex de la mala sort i del comportament maldestre però mai s'hi aprecia maldat i només quan les situacions o els personatges (nens, maleducats, gossos, etc.) desborden la seva paciència, ell reacciona d'una manera activa que no arriba mai a ser violenta.

D'altra banda, la fesomia del personatge anà evolcionant des d'unes primeres cares amb poca personalitat fins el personatge que qualsevol dels que hem llegit el TBO reconeixeriem al primer cop d'ull. Uns lleugers i encertats canvis en la grandària i la forma del nas, la disposició dels tres cabells i l'arquejament de les celles acabaren donant un personatge rodó i brillant des del punt de vista del dibuix.

 

 

Dibuixos exposats: