TBO 100 anys       Sortir   

De l'aparició a la Guerra Civil.

El dia 11 de març de 1917, va posar-se a la venda el primer número de TBO un Semanario Festivo Infantil.   Aquest primer número, amb dibuixos d'en Donaz, es va imprimir a una sola tinta, blava, al taller d'Arturo Suárez. Anava a càrrec de l’editorial d’en Tomeu Bauzà i del seu soci i editor Emili Viña. Sembla ser que la iniciativa partí d'en Joaquím Arques que era el comptable de la impremta per tal d'obtenir més ingressos i amortitzar les màquines que passaven dies desocupades. La revista declarava tenir la redacció i l'administració al mateix lloc de la  impremta d'Arturo Suárez, al  C. de la Universitat, 34 (actualment C. d'Enric Granados).

Tanmateix, un cop editats els sis primers números van veure que la qüestió econòmica no resultava favorable i van pensar en abandonar la publicació. En aquest punt, fou decisiva l’aparició d’en Joaquim Buigas que en comprà la titularitat i, a partir del número 9, n’assumí la direcció i el guionatge. Precisament a partir del número 9, l'edició ja es fa a dues tintes (roig i negre) i la tipografia del logo canvia a la que duria fins al final. Aviat s’edita a tres colors més negre i el preu puja dels 5 cèntims de pesseta inicials a 10, a 15 i després a 25 cèntims.

En Buigas va canviar l'aspecte de la publicació i va reclutar uns dibuixants que van  convertir el TBO en una revista de gran acceptació. En aquest sentit és especial la incorporació del gran Ricard Opisso a les pàgines de la revista.

A diferència de "En Patufet" que era la seva gran competidora, el TBO aposta pel dibuix més que per la literatura. Amb en Josep Maria Folch i Torres al davant, la qualitat literària d'En Patufet era clarament superior a la del TBO. És però la incorporació de les vinyetes i la pràctica reducció de les lectures als diàlegs dels ninots allò que va donar un predomini a les imatges que En Patufet no tenia malgrat els seus excel·lents dibuixants com els Cornet, Mallol, Llaverias o Junceda. Es pot dir que "En Patufet" era una revista d'escriptors mentre que el "TBO" era una revista de dibuixants.

El 1936, poc abans de la insurrecció militar del general Franco, l'Editor Bauzà, en Viñas que era el seu gerent i en Buigas que en tenia la titularitat, van decidir acordar crear una societat per editar el TBO.

Dels 9.000 exemplars inicials del 1917, s’havia arribat, l’any 1935, a un tiratge de 220.000 exemplars. I, el 1938 en plena guerra, el diferents TBOs publicats superava el número 1000.

Seguir (de la postguerra al final) >>>