Coll                                                                   Sortir

Les espurnes de la quotidianitat

En Coll i tot el TBO eren uns miralls de la societat de la seva època. A les historietes d'en Coll no hi surten "superherois" com els que avui en dia hem de sofrir provinents de cultures forasteres. Els personatges de les historietes són molt particularment reconeixibles, especialment, aquells que representen la gent del carrer, de la pagesia o dels oficis de la seva època.

Hi ha un grup de personatges que són els que es podien trobar a Barcelona mateix o a qualsevol altre poble o ciutat de Catalunya. Molts d'ells delaten el pas del temps per la seva indumentària. Encara hi trobem pagesos amb faixa, pescadors amb pantalons mig curts i cos de camisa, ferrers, fusters, paletes i altres oficials vestits a la manera que anaven als anys cinquanta i seixanta, molts amb boina, amb aquelles boines que ara són peça de museu. També hi trobem "senyors" polidíssims amb vestits americana i corbata, molts amb barret que era una peça encara molt usada aquells anys. I les senyores amb faldilles totes elles per sota del genoll. Ah! I els vailets van sense xandalls ni sabates de marca ni "pircings"  al nas, clar.

Gent que escolta un partit de futbol per la ràdio, pinxos abusananos recolzats als fanals, treballadors que van o venen de la feina i fan tot el posat d'haver treballat tot el dia, molt sovint amb el caminar cansat i abatut de la precarietat i, naturalment, tots aquells que per distracció o per barra no fan gaire bé la seva feina i acaben causant situacions compromeses per a ells mateixos o per a tercers personatges que reben accions imprevistes.

En aquestes historietes basades en la quotidianitat els personatges representen "rols" que el lector ja endevina. Per tant la sagacitat d'en Coll es concentra a fer-los actuar en un principi dual d'acció-reacció o, en altres casos, com si es tractés d'una demostració de la "llei de la palanca" de la historieta: uns  desencadenen la força de l'acció, uns altres fan de fulcre i uns tercers en reben la força multiplicada. La palanca que els relacions a tots la posa en Coll amb l'argument i la seva materialització dibuixada.

 

Obra exposada: Tots els originals són executats a tinta xinesa sobre paper.

Abuso de superioridad. 38,7 cm x10,2 cm

Aclaración.......... 28,5 cm x 38,6 cm TBO 433, pàg. 12, color

Funesto tropezón TBO 235, pàg 4, color

Obsesión......... 34,1 cm x 38,6cm TBO 282, pàg. 5

Espíritu comercial......... 42,3 cm x 38,2 cm

Los novios.......... 54 cm x38,2cm TBO 162, pàg. 10

Convenia ducharse............. 20 cm x 39 cm.... Extra Coll, pàg. 15