Coll                                                                   Sortir

L'aventura: exploradors, nàufrags, cow-boys i gent amb casc 

Les aventures a les historietes d'en Coll, tenen generalment un caràcter molt localitzat espacialment i temporalment. No hi ha herois espacials, ni gent del futur. Fa algunes concessions al personatges del "far-west" americà amb les caracteritzacions cinematogràfiques usuals i l'inestimable col·laboració dels cavalls. També fica cullerada a una època medieval tant elàstica com es vulgui, només cal una indumentària guerrera carregada de casc i alguna armadura i els fidels cavalls de sempre. Però si hi ha algun arquetipus d'aventurer típic d'en Coll són els exploradors i molt especialment els nàufrags.

Les coordenades dels exploradors són el continent africà, potser influït per l'existència de colònies espanyoles a l'Àfrica i la iconografia que en va propiciar el règim franquista. Els exploradors blancs són l'antítesi física de l'Eustaquio Morcillón, el personatge paral·lel d'en Benejam. I el paper dels indígenes és substancialment diferent. per a en Coll, els indígenes són amablement caníbals i gens submisos a la europeïtat exploradora. La majoria de les vegades, l'explorador és una joguina a mans dels naturals del lloc.

Un altre arquetipus són els nàufrags, prims, llargueruts, barbuts i amb l'inexcusable palmera en una illa on ben just hi caben asseguts. Sobre aquests nàufrags, en Coll hi projecta la pèrdua de valor de les coses de la societat de consum i l'incalculable valor dels recursos bàsics. També hi projecta la necessària habilitat manual i la supervivència en la precarietat. De fet, en Coll hi filosofa amb els nàufrags. Potser són els personatges més consistents amb el seu autoretrat. Potser en Coll, ell mateix, es considerava un nàufrag en una illa diminuta, a l'obra d'una esquàlida palmera.

 

Obra exposada: Tots els originals són executats amb tinta xinesa sobre paper.

El valor de un coco en ciertas circunstancias.... 40 cm x 39,8 cm TBO n. , pàg..

Cambio de indumentaria.... 38,6 cm x 33 cm.. TBO n. 723, pàg. 3, color

Antropófagos modernos............. 23 cm x 38,8 cm

Un recurso excepcional........... 40 cm x 39,8 cm TBO n. 783, pàg. 11,

Una puerta sorprendente........... 43 cm x 39 cm TBO n. , pàg. ,

Un puñado de "valientes"......... cm x cm TBO n. 250, pàg. 3,

Don Mendo es muy distraído.......... 28,3 cm x 38,2 cm TBO n. , pàg.