Bernal                                                                   Sortir

Els començaments 

Les primeres historietes que en Coll publicà al TBO no tenien l'estil que tant el va caracteritzar posteriorment. Tanmateix, no eren gens menystenibles i, si no hagués desenvolupat un dibuix tant personal, les identificaríem igualment com obres d'una qualitat notable. Estèticament, els seus personatges no havien generat encara els tipus esvelts i de línies gràcilment fluïdes. S'ha dit que estava molt influenciat pels dibuixos d'en Benejam. Potser és cert i no és estrany perquè aleshores en Benejam era el buc insignia del TBO però ja mostraven trets distintius clars. Els personatges d'en Benejam acostumaven a ser de faccions arrodonides i baixets. Els d'en Coll eren de faccions clarament anguloses, de nassos prominents i encara eren baixets tot i que alguns ja  mostraven clares tendències estilitzants.

Un altre tret distintiu dels començaments era que les seves historietes tenien un suport de text molt més ampli que en les de maduresa. Els personatges encara parlen bastant i expliquen força l'acció. En Coll encara no ha arribat a la sublimació del gag visual que encadena els dibuixos sense gairebé necessitar text.

D'altra banda, aquests primers personatges són tots ells característicament corrents, de classe mitjana, familiars, amb avis, nadons, parelles i canalla, amb professions identificables i amb vestits del tot corrents per l'època. És un plantejament humil, gens pretenciós tant del dibuix com de l'argument, molt en la línia del TBO, de fer un humor blanc i sobre les coses quotidianes.

 

Obra exposada: Tots els originals són executats a tinta xinesa sobre paper.

Una mujer que está en todo...... 45,5 cm x 10,6 cm TBO n. 17, pàg. 4, color

La desesperacion de un buen abuelito........ 38,5 cm x 28,3 cm TBO n. 22, pàg. , color

Fuerza hipnòtica 23,1 cm x 27,6 cm TBO n. , pàg. , color

Don Benigno Rabazón es un hombre curioso 44,7 cm x 42,5 cm TBO n. , pàg.