Coll                                                                   Sortir

Els diners: captaires, pillets i lladres 

Els personatges que representen pobres i lladregots no haurien de confondre's però sovint són destins que s'encreuen en la historiografia i en la literatura universals.  En Coll té sempre una mirada més aviat tendra per aquests personatges desafavorits. Els lladregots d'en Coll són realment "de TBO". Són pispes de poca volada, lladres de fruita o de paquets que algú ha deixat sense vigilar massa al banc on era assegut.  I sempre acaben enxampant-los.

Els "pobrets" d'en Coll ja són tota una altra cosa. En molts casos representen l'arquetipus clàssic del rodamón. A diferència dels "sense sostre" dels nostres dies, els rodamons i captaires d'en Coll són gent poc urbana, que freqüenta més els camins rurals que les boques del metro. I barrejats amb la seva mala sort i derrota tenen un punt de saviesa i un punt d'astúcia que els permet pescar on ningú pesca, banyar-se on ningú es banya o trobar unes viandes inesperades.

Tanmateix, uns i altres són fora de la societat que beu xampany o que porta els nens clenxinats i mudats o que mira l'aparador d'una botiga amb la naturalitat del que ho pot comprar i no amb la recança de qui sap que allò no és per a ell. Els ulls d'aquests personatges semblen ser conscients del vidre que els separa dels demés. Un vidre però que, a vegades, trenca un cop de llapis del dibuixant, permetent finals feliços en lloc de la repetida mala sort que acostumen a arrossegar.

 

Obra exposada: Tots els originals són executats amb tinta xina sobre paper.

Inconveniente imprevisto ................ 26,6 cm x 29,8 cm.... TBO n. 253, pàg. 3

La desesperación de un avaro.................... 24 cm x 37,5 cm..... TBO n. 280, pàg. 6

Buen Corazón............ 39,8 cm x 29,8 cm.... TBO n. 403, pàg. 2

 

 

Procurándose un aguinaldo................... 54,5 cm x 38,5 cm

¡"Menúo" condumio! 54,5 cm x 38,5 cm

La captura de un ladrón........................ 31 cm x 38,5 cm