Coll                                                                   Sortir

Al volant: cotxes, motos, avions i altres... 

Els automòbils, motocicletes, avions, llanxes i demés vehicles motoritzats són un dels temes favorits d'en Coll. Cal pensar que d'una banda ell havia estudiat a l'Escola d'Arts i Oficis l'especialitat de mecànica i, d'altra banda, dibuixava en l'època de la motorització massiva de la societat catalana.  En aquells anys, les carreteres es van poblar d'automòbils, alguns minúsculs com els "biscúters" o els "isettes" i els camions o les motociclets van començar a ocupar un espai que encara no han abandonat.

En Coll reflexa l'especial comportament dels personatges asseguts en vehicles motoritzats. Fa aparèixer els creguts, els prepotents, els imprudents i també els porucs, els prudents i els amables. En Coll s'adona de com la motorització és un altaveu de la personalitat i accentua aquells comportaments que d'altra banda ja són innats. També apareixen els guàrdies de trànsit, els repartidors, els tallers mecànics i les reparacions "potineres", les noies de les recaptes benèfiques, i els accidents  amb les ambulàncies i els porta-lliteres de comportaments esbojarrats i acrobàtics.

També utilitza els ginys mecànics com a quasi protagonistes de les historietes. Avions que fan tirabuixons, llanxes ràpides, vehicles militars cuirassats i demés vehicles són dibuixats amb precisió i elegància i omplen visualment les vinyetes. Els vehicles d'en Coll mai es personalitzen a la manera de Walt Disney. Són màquines. I tampoc es manifesten mai d'una manera descontrolada ni robótica sinó que sempre van controlats per humans tot i que a vegades la imperícia i d'altres l'atreviment excessiu fan que aquests vehicles interpretin el mateix paper que clàssicament fan alguns objectes elàstics en els números dels pallassos de circ: acaben "castigant" als que els maltracten.

Obra exposada: Tots els originals són executats amb tinta xinesa sobre paper.

Derretimiento.............. 34 cm x 38,2 cm TBO n. 197, pàg. 13

Un caso urgente ... 40,8 cm x 17,5 cm.. TBO n. 257, pàg. 15 color

Servicio deficiente 38,5 cm x 33,1 cm. TBO n. 729 portada

Entorpecimiento.......... 42,4 cm x 39,2 cm.. TBO n. 526, pàg.12; TBO n. 2134 portada

Los bravucones de la carreterea........... 28 cm x 38,3 cm... TBO n. 446, pàg. 4, color

Un percance supersónico ....... 40,5 cm x 38,5 cm.. TBO n. 494, pàg. 10

 

Un automovilista agradecido........... 55,5 cm x 39,5 cm TBO n. 2388 pàg. 7

Sistema extraordinario........ 40,8 cm x 17,5 cm.. TBO n. 494, pàg. 10